Maailma Photoshopin läpi

Luin artikkelin, jossa 18:sta eri maasta olevat suunnittelijat muokkasivat samaa kuvaa niin, että se vastaa heidän maassaan vallitsevia kauneusihanteita. Artikkeli sai minut pohtimaan mediaa ja sen vaikutusvaltaa.

Some-aikana kasvaneena olen saanut lähietäisyydeltä seurata sosiaalisen median kehittymistä ja sen vaikutusta etenkin nuoriin ja nuoriin aikuisiin. Valitettavasti on enemmän sääntö kuin poikkeus, että sosiaalisessa mediassa olevat tuotokset ovat yleensä rankalla kädellä muokattuja, manipuloituja, photoshopattuja ja siloiteltuja. Ihmiset haluavat näyttää omasta elämästään vain sen parhaimman puolen, joka todellisuudessa on vain pintaraapaisu oikeasta elämästä. Toisaalta tämä on ymmärrettävää – kuka nyt haluaisi julkaista itsestään kuvan juuri heränneenä räkä poskella, tai kodistaan joka on kuin pommin jäljiltä.

Myönnettäköön, että itsekin olen tähän ”siloitteluun” syyllistynyt. Esteetikkona tykkään kauniista asioista ja asetelmista, ja esimerkiksi omassa Instagramissani olevat kuvat ovat useimmiten lavastettuja ja reilusti muokattuja. Tykkään siitä, että Instagramin ”feedi” näyttää hyvältä ja tasapainoiselta ja kuvat mätsäävät hyvin yhteen. Toisaalta en näe tällaista asetelmien ja kuvien lavastamista niin pahana kuin ihmisvartalon ja ihmisen luontaisten ominaisuuksien photoshoppaus ja siloittelu. En parhaalla tahdollanikaan muista törmänneeni esimerkiksi ihonhoito- tai hiustuotteiden mainoksiin, joita ei olisi raa’alla kädellä muokattu. Mallin iho näyttää aina täydellisen sileältä ja virheettömältä ja hiukset paksuilta, kiiltäviltä ja kaikinpuolin täydellisiltä.

hiusmainos.png

Miksi kuvien muokkaus ja manipulointi on sitten niin paha asia? Väitän, että etenkin teinien ja nuorten naisten keskuudessa tämä voi olla vahingollista. Iässä, jolloin oma itsetunto on muutenkin usein koetuksella ja etsitään omaa itseään, median tuputtama epärealistinen naiskuva aiheuttaa ahdistusta, epätoivoa, itseinhoa ja pahimmassa tapauksessa saattaa jopa sairastuttaa.

Olen huomannut etenkin Instagramissa ilmiön, jossa nuoret tytöt ja naiset julkaisevat itsestään kuvia, joissa vartalo on väännetty epäluonnolliseen asentoon ja usein kuvia on vielä nolosti photoshopattu niin, että taustalla oleva ovenkarmi tai lattia on samalla saanut omituisia mutkia. Nykyään kuvien muokkaaminen on lapsellisen helppoa – on olemassa jopa ilmaisia appeja, joilla saadaan parilla napinpainalluksella muokattua silmien ja nenän kokoa, kasvojen muotoa ja hiusten väriä kohtuullisen luonnollisen näköisesti. Nykyajan puhelimissa on vakiona ”beauty cam”, eli kamera joka automaattisesti siloittelee kasvojen ihon, kaventaa kasvoja ja suurentaa silmiä.

gigi
W-Magazinen kannessa Kendall Jennerin ja Gigi Hadidin polvet on photoshopattu kokonaan pois. Lähde

Median luomat ulkonäköpaineet ovat kovat. Nykyajan some-maailmassa mitä enemmän vastaat yleisiä kauneusihanteita, sitä enemmän saat tykkäyksiä. Ja mitä enemmän saat tykkäyksiä, sitä suositumpi ja hyväksytympi olet. Ja kukapa ei haluaisi olla suosittu ja hyväksytty? Tykkäykset ja seuraajat ovat myös valtaa – yhä useampi nykyään tekee mukavan tuntuista tiliä somessa omalla naamallaan ja pystyy vaikuttamaan seuraajien mielipiteisiin.

Ihmisen, joka on saanut kasvaa aikuiseksi ilman sosiaalisen median luomia paineita, voi olla vaikea ymmärtää miten raakaa some-maailma on kasvavalle nuorelle. Itsekin olen lukemattomia kertoja paininut sen kanssa, millainen minun tulisi olla ja miltä minun tulisi näyttää ollakseni hyväksytty. Olen kokenut painetta julkaista netissä kuvia itsestäni, koska kaikki muutkin niin tekevät. Ja sitten kokenut ahdistusta siitä, onko kuvani tarpeeksi hyvä ja saako se tarpeeksi tykkäyksiä. Lopulta olen kokenut itselleni parhaaksi ratkaisuksi olla julkaisematta itsestäni kuvia ollenkaan.

feature-beyonce-resize
Julkisuuden henkilöitä ennen ja jälkeen Photoshopin

Mielestäni erityisesti julkisuuden henkilöillä ja henkilöillä, joilla on paljon seuraajia ja vaikutusvaltaa, on vastuu puhua ja valistaa realistisesti vääristyneistä kauneusihanteista  joita some aiheuttaa ja ylläpitää. Myös toimittajien ja kuvankäsittelijöiden tulisi katsella kriittisesti omaa toimintaansa ja tiedostaa, miten suuri vastuu medialla on ihmiskuvan vääristymisessä. Onneksi moni muukin tuntuu olevan kanssani samaa mieltä, sillä moni suosittu bloggaaja ja Instagram-tähti onkin ottanut asiakseen näyttää myös sen realistisen, muokkaamattoman kuvan itsestään.

Tavalliselta ihmiseltä vaaditaan erityisen paljon kriittistä medianlukutaitoa sekä todellisuudentajua – eihän kukaan oikeasti voi näyttää siltä kuin photoshopatuissa kuvissa. Ei edes kuvissa esiintyvät mallit itse.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s