Videon kuvausta ja editointia

 

Tehtävänantona oli tehdä minuutin mittainen video, jossa opastetaan miten jokin asia tehdään. Videoon tuli sisällyttää videokuvaa, tekstiä, liikkuvaa grafiikkaa ja ääntä.


Suunnittelu ja kuvakäsikirjoitus

Aloitin videon teon tietysti ideoimalla ja suunnittelemalla kuvakäsikirjoituksen. Mielessä pyöri ideoita laidasta laitaan, mutta lopulta päädyin helposti toteutettavaan ja kestoltaan sopivaan aiheeseen – vohveleiden tekemiseen.

Kuvakäsikirjoitukseen piirsin järjestyksessä kaikki otot. Kuvakäsikirjoitus oli hyvänä pohjana ja ns. ”runkona” kuvauksille, vaikka todellisuudessa suunnitelmat usein hieman muuttuvat ja mieleen tulee parempia ideoita jne.

IMG_0267.jpg

 


Kuvaukset

Kuvaukset suoritin kokonaan itse. Minulla on oma järjestelmäkamera ja sille jalusta, joten kuvasin kaiken materiaalin kotona, jossa oli muutenkin tarvittava rekvisiitta jo valmiina. Kuvasin suurimmaksi osaksi pöydän ääressä tapahtuvaa toimintaa, jossa ei ollut kamalasti liikettä jota olisi tarvinnut kameralla seurata. Siispä asettelin kameran jalustalleen, katsoin tarkennukset ja asetukset kuntoon, painoin REC-nappia ja menin itse kameran eteen kuvattavaksi.

Tällä tavalla kuvaaminen on haastavaa siinä mielessä, että tarkennukset saattavat usein heittää ja kuvasta saattaa rajautua tärkeitä asioita pois (katso alla oleva kuva), kun ei näe samanaikaisesti, miltä kuva näyttää kameran ruudulla. Sain mielestäni kuitenkin käyttökelpoista ja hyvännäköistä materiaalia kuvattua, vaikka minulla ei ollutkaan apukäsiä. Liikkuvan kuvan kuvaaminen olisikin sitten vähän haastavampi toteuttaa tällä menetelmällä.

epaonnistunut.PNG
Tässä klipissä oli tarkoitus kuvata kananmunan rikkomista, mutta rajaus epäonnistui ja oleellinen jäi lähes kokonaan ulos kuvasta.

Editointi

Editoinnissa käytin viime syksynä tutuksi tullutta Adobe Premiere Pro CC -ohjelmaa. Videoiden ja äänen lisääminen ja leikkaaminen nyt oli peruskauraa, ja siinä ei kauaa mennyt. Jokaisesta videoklipistä säädin valkotasapainon sille tarkoitetulla työkalulla. Enemmän haastetta toi parin klipin väriero muihin verrattuna. Muutamassa klipissä paistoi aurinko hieman ikkunasta sisään, kun taas muissa ei. Klipin vaihtuessa seuraavaan oli väriero sen verran häiritsevä (kuva alla), että asialle oli pakko tehdä jotain.

 

whitebalance.PNG

Ympyröidyllä WB-Selector -työkalulla muokkasin jokaisen klipin valkotasapainoa. Kyseinen työkalu valittuna kun klikkaa kuvan kirkkainta/vaaleinta kohtaa, niin valkotaspaino korjaantuu automaattisesti.

Alleviivatulla Temperature -työkalulla taas pystyy manuaalisesti korjaamaan valkotasapainoa, jota käytin apuna myöskin klippien välillä olevien värierojen tasoittamiseen.

Muilla kuvassa näkyvillä työkaluilla pystyy halutessaan myös säätämään mm. videon kirkkautta, kontrastia, kohokohtia, varjostuksia jne. Itse en näitä työkaluja kuitenkaan juuri käyttänyt, sillä en nähnyt sitä tarpeelliseksi.

Näillä perussäädöillä mielestäni pääsee melko pitkälle, vaikka Premieren Video Effects -osiosta löytyykin erilaisia Color Correction -työkaluja, mikäli haluaa hienosäätää videon värejä vielä tarkemmin.


Tekstin lisääminen

Löysin netistä hauskoja erilaisia variaatioita, miten videon tekstiä voi hieman elävöittää ja tehdä mielenkiintoisemmaksi.

teksti.PNG

Ympyröidystä kohdasta muokkasin tekstin läpinäkyvyyttä. Kuten kuvassakin näkyy, lisäsin keyframeja, joille annoin nousevasti eri läpinäkyvyysarvoja. Ensimmäisen ja viimeisen keyframin arvoksi asetin 0, joka teki teksille efektin, että se ikään kuin ”häivyttyy” pehmeästi ja näyttää elävämmältä.

Alleviivatusta kohdasta taas aukeaa pitkä lista erilaisia tekstiefektejä. Itse päädyin Hard Light -efektiin.

teksti2.PNG

Kirjoituskone-tyyppisen efektin taas sain tekstiin näppärästi Crop-työkalun avulla. Kun tekstiklippi (esim. tässä tapauksessa tekstinä on ”sokeri”) on valmis ja olet tuonut sen aikajanalle, tee seuraavat toimenpiteet:

  1. Leikkaa ensin tekstiklippi pienempiin palasiin. (1 klippi = 1 kirjain)
  2. Raahaa Crop-efekti jokaiselle leikatulle klipille.
  3. Tästä kohdasta säädetään, paljonko aktiivisena olevasta klipistä on näkyvillä. Säädä jokaisen klipin kohdalla rajausta sen verran, että seuraavassa klipissä näkyy aina yksi kirjain enemmän kuin edellisessä.

Tähän lisättynä vielä jokaisen kirjaimen kohdalle kirjoituskoneen äänet ja kirjoituskone-efekti on valmis.


Grafiikan animointi

Mielestäni videon aiheeseen sopi hyvin kello, joka nopeutetusti liikkuu kertoen sen ajan minkä taikinan tulee turvota. Löysin netistä hyvän ja selkeän video-ohjeen liikkuvan kellon animointiin.

Tein animoinnin Adobe After Effects CC -ohjelmalla. Aluksi loin kellon ja viisarin laatikko- ja ympyrätyökaluilla. Tämän jälkeen animoin minuuttiviisarin kiertämään kello 12:sta kello 6:teen. Ohjevideolla tehtiin minuuttiviisarin lisäksi tuntiviisari ja animoitiin kello liikkumaan kuusi tuntia eteenpäin. Sovelsin tätä kuitenkin hieman omaan videooni toimivaksi.

4

Kun kello viisareineen on valmis, aktivoi minuuttiviisari-layeri aktiivisesi ja paina ”R”-näppäintä, niin pääset yllä olevaan näkymään.

  1. Klikkaa punaisella ympyröity kellon kuva siniseksi.
  2. Siirrä ympyröityä sinistä nuolta aikajanalla siihen kohti, kuinka pitkän animoinnin haluat. Itse laitoin nuolen n. 5 sekunnin kohdalle, eli viisari kiersi viidessä sekunnissa haluamani matkan.
  3. Klikkaa ympyröity kuvio siniseksi. Tämä tekee aikajanalle keyframen siihen kohti, mihin kohdassa 2 siirsit sinistä nuolta.
  4. Alleviivattuun kohtaan aseta haluamasi arvot. Asteluku kertoo, montako astetta haluat viisarin kääntyvän, ja toinen luku kertoo, montako kertaa haluat viisarin kääntyvän määrittämäsi asteluvun. Itse halusin viisarin kääntyvän 180° yhden kerran, joten laitoin arvoiksi 0x + 180,0°.
    (Eli jos haluat viisarin kiertävän vain kerran 180 astetta, laita luvuksi 0, jos haluat sen kiertävän kaksi kertaa 180 astetta, laita luvuksi 1, jne..)

Yhteenveto

Videonteko tuli tutuksi jo viime syksyn Mediapolis-opinnoissa, mutta tällä kertaa uutena tuli mm. grafiikan ja tekstin animointi.

Mielestäni video onnistui oikein hyvin. Sain videon valmiiksi aikataulussa, se on selkeä, täyttää kriteerit ja mikä tärkeintä, videon teko oli sekä hauskaa että opettavaista.

Toki täydellistä on mahdoton saada ja videoa olisi voinut vielä jäädä säätämään ja hiomaan vaikka kuinka pitkään, mutta lopputulokseen olen tyytyväinen tämänhetkisillä tiedoilla ja taidoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s